ANCHETE

Generalul Ion Oprișor, 20 de ani de habitat la Palatul Cotroceni

Politica de securitate a președintelului Klaus Iohannis este filtrată la Palatul Cotroceni de un general insipid și incolor care a rezistat la trei președinți, dar care deja își negociază prelungirea cu doi lideri politici încă pe val.

Generalul Ion Oprișor, 20 de ani de habitat la Palatul Cotroceni

Generalul în rezervă Ion Oprișor este din 6 martie 2015 consilierul prezidențial care conduce Departamentul Securității Naționale de la Administrația Prezidențială. Practic este este cel care filtrează pentru președintele Klaus Iohannis politica de securitate a României. Numai că acesta nu are prea mare expertiză militară pentru simplul fapt că acesta a fost un modest șef de birou la Statul Major General. Cariera acestuia a explodat după septembrie 2023, când secretarul CSAT de la acea vreme, generalul Viorel Bîrloi, îl aduce pe Ion Oprișor ca expert la Administrația Prezidențială. Un an mai târziu, Ion Iliescu îl numește adjunct al secretarului CSAT și imediat îi acordă și prima stea de general. La 20 noiembrie 2006, după 10 luni în care a ocupat funcția prin împuternicire, președintele Traian Băsescu îl acceptă secretar al CSAT, iar o lună mai târziu îl avansează la gradul de general-maior. La 1 aprilie 2008, secretarul CSAT Ion Oprișor a fost avansat general locotenent și trecut în rezervă, dar a beneficiat de „măsuri de protecție socială pentru militarii a căror funcții erau reduse sau desființate”. Astfel, generalul Ion Oprișor a primit ajutoare și plăți compensatorii, echivalentul a 70.000 dolari, plus o pensie de 5600 lei. Dar, peste mai puțin de un an, în februarie 2009, Ion Oprișor este rechemat în activitate și revine secretar al CSAT, adică tocmai în biroul de unde trecuse în rezervă dar păstrează cei 70.000 de dolari din plăți compensatorii. Practic, de vreo 20 de ani, Ion Oprișor este chiriașul de lux de la Palatul Cotroceni.

Doamna de fier a lui Oprișor

În anul 2016, generalul Oprișor a trecut, iarăși, în rezervă, dar a rămas consilier prezidențial cu rol cheie la Palatul Cotroceni, adică șeful Departamentului Securității Naționale, funcția pe care o ocupă și astăzi. Dar, în realitate, acest departament este condus de șefa de cabinet a lui Oprișor, Andreea Mihaela Radu, o „expertă” detașată de la Ministerul Afacerilor Externe. Această doamnă conduce de facto Departamentul Securității Naționale, fapt constatat chiar de americani care au avut surpriza ca la o întânire programată cu Ion Oprișor să fie prezentă doar șefa de cabinet a acestuia. Imediat americanii au plecat și întâlnirea a eșuat lamentabil.

Vocea României de la ..Palatul Cotroceni

Dar generalul Ion Oprișor este și mare iubitor de muzică tânără, fapt pentru care anul trecut, în aprilie, și-a tras un consilier remarcat la ”Vocea României”. Este vorba de Teodora Stoica din Rm. Vâlcea, al cărui nume de scenă este Teo Dora, fiica unui potent om de afaceri, cu restaurante în Rm. Vâlcea și București. Aceasta a ajuns expert în siguranță națională la doar un an după obținerea licenței la o universtitate particulară.

Oprișor, decorat de regele Belgiei

În cei 20 de ani habitat la Palatul Cotroceni, generalul Ion Oprișor a obținut diverse distincții și ordine, însă unul este surprinzător. Regele Albert al II-lea al Belgie l-a decorat în 2009 pe generalul Ion Oprișor cu Ordonul Coroanei în grad de Comandor. De ce oare și pentru ce merite? Rămâne un mister pentru public, dar nu și pentru cunoscători!

Ion Oprișor, marcaj strict la Geoană și Firea

Cu asemenea ”performanțe” de excepție, generalul Ion Oprișor trage sforile să-și continuie șederea la Palatul Cotroceni și după plecarea lui Klaus Iohannis. Potrivit informațiilor noastre, el face la ora actuală marcaj foarte strâns pentru continuarea habitării la Palatul Cotroceni la Mircea Geoană și Gabriela Firea. Oare și viitorul președinte va avea nevoie de sfaturile ”profesioniste” ale lui Oprișor ca și cei trei șefi de stat care au fost la Palatul Cotroceni?

Sursa Puterea

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button