Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ISTORIE

Calendar istoric 10 mai: Ziua Regalității

Ziua de 10 mai, cunoscută și ca Ziua Regalității, este o zi cu mare conotație istorică pentru România, o zi în care se spune că „am obținut Domn, Independență şi Regat!”. De ce este importantă aceasta zi pentru istoria noastră națională? Pentru că în 10 mai 1866 principele Carol I a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă până în dealul Mitropoliei, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, care a oficiat o slujbă religioasă, după care s-a mers la Camera Deputaților unde Carol I a depus jurământul și a fost proclamat „domnitor al tuturor românilor”.

Tot în ziua de 10 mai 1877, același Principe Carol I a promulgat legea prin care s-a proclamat Independenţa de Stat a României realizându-se astfel visul de secole al românilor. Și în fine, în 10 mai 1881 principele Carol I va deveni rege al românilor fiind încoronat cu coroana de oțel, oțel provenit de la un tun turcesc cucerit în Războiul de Independență din aul 1877. De asemenea, timp de peste opt decenii, din 1866 şi până în decembrie 1947, ziua de 10 mai va fi şi Ziua Națională a României și numai regimul comunist ce încerca să înlăture urmele monarhiei din ţară, a schimbat ziua națională din 10 mai în ziua de 23 august.

Până la venirea regimului comunist, ziua de 10 Mai era sărbătorită de toți românii ca zi națională cu mare bucurie, iar în București mulțimea lua parte la celebra ,,bătaie de flori” de la Șosea, însă în timpul dictaturii comuniste, această sărbătoare a fost ștearsă deliberat din memoria colectivă. Manualele de istorie nu o menționau și nu era amintită niciodată public de teamă ca românii să nu afle ceva despre rege și regalitate. Astăzi, 10 Mai este ziua Regalităţii şi este sărbătorită de familia regală şi de simpatizanţii ei, dar şi de cei ştiu cât datorează România regilor pe care i-a avut.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button