ANCHETE

Armata Română a cumpărat ATV-uri de peste 1,4 milioane euro

Armata Română nu se dotează doar cu avioane, sisteme de rachete antiaeriene sau drone de ultimă generație, ci și cu ATV-uri. Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02574 din București, a parafat un „Acord-cadru de furnizare autovehicul pentru teren variat (ATV)”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice.

Valoarea totală a contractului este de peste 1,4 milioane euro

Contractul în valoare de 6.999.993 lei (aproximativ 1,42 milioane euro) a fost parafat pe 7 octombrie 2022 cu furnizorul CMC MOTO CLASS COMPANY SRLD, potrivit informațiilor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK. Este vorba de 143 de ATV-uri, ceea ce înseamnă că o bucată a fost achiziționată cu 48.951 lei, adică aproximativ 10.000 euro.

„Cantități estimative (cpl.): – acord-cadru: minimă = 11; maximă = 143; – pentru un singur contract-subsecvent: minimă = 2; maximă = 53. Valori estimative (lei fara TVA): – maximă acord-cadru: 7.293.000,00 lei; – cel mai mare contract subsecvent: 2.703.000,00 lei.”, se menționează în descrierea achiziției.

Ultimul contract subsecvent, în valoare de 2.790.207 lei, a fost semnat pe 22 martie 2023. „Unitatea Militară 02574 Bucureşti intenţionează să achiziţioneze autovehicule pentru teren variat. Autoritatea contractantă intenţionează să achiziţioneze produsele în vederea îndeplinirii unor misiuni specifice”, se scrie în caietul de sarcini.

“Autoritatea contractantă intenţionează încheierea unui acord-cadru în scopul creșterii capacității de mobilitate şi intervenție. Obiectul acordului-cadru îl reprezintă achiziţia, transportul şi livrarea la sediul unităţilor militare beneficiare a unor autovehicule pentru teren variat”, se mai menționează în document.

ATV-urile au ajuns la unități militare din București și din șase județe

În caietul de sarcini se specifică faptul că ATV-urile vor ajunge la unități militare din București, Bacău, Brașov, Buzău, Constanța, Mureș și Prahova. “Autovehiculul este destinat pentru transportul rapid și în siguranță a două persoane în teren accidentat. Vehicul cu motor, având 4 roți, care se propulsează prin mijloace proprii și care are o viteză constructivă mai mare de 40 km/oră”, se arată la capitolul “Specificații tehnice”.

ATV-urile achiziționate de Armată folosesc benzină drept carburant și au o cilindree între 800 și 1.000 cm cubi. De asemenea, cutia de viteze este automată, sistemul de frânare este hidraulic, cu discuri față-spate, sistemul de direcție este servoasistat, roțile sunt echipate cu pneuri cu profil pentru aderență mărită în teren, iar sarcina utilă este de minimum 200 kilograme.

ATV-urile au două locuri și sunt dotate cu portbagaj față-spate, cârlig de remorcare, indicatoare de bord care afișează cel puțin următorii parametri: kilometrajul, cuplarea 4×4, nivelul de combustibil, nivelul temperaturii lichidului de răcire. În caietul de sarcini s-a mai menționat că ATV-urile trebuie să aibă o gardă la sol de minimum 280 mm.

Sursa Fanatik

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button