Cele două cazuri tragice, petrecute recent în județul Piatra Neamț, au readus în dezbaterea publică subiectul nașterilor în propria casă, fără asistență medicală specializată, practică care în România este ilegală în acest moment.
Riscurile asociate cu nașterile acasă
Statisticile din România arată că puțin peste 1% din totalul nașterilor nu au loc în unitățile sanitare, iar dintre acestea doar câteva sute au loc în locuința gravidei ca urmare a unei decizii în acest sens. Chiar și așa, ultimele zile au arătat că riscurile unor astfel de alegeri sunt reale. O gravidă din Piatra Neamț, în vârstă de 42 de ani și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute în timpul nașterii. Femeia alesese să nască acasă cu ajutorul unei femei (asistentă medicală cu studii de moașă) pe care o cunoscuse pe internet, asta deși suferea de trombofilie și scleroză multiplă.
În același județ, o altă gravidă a ajuns la ATI după ce a încercat să nască acasă asistată de soț și soacră. Acesta achiziționase de pe internet instrumente medicale pentru o operație de cezariană și, din cauza greutății mari a copilului, soțul i-a făcut femeii o incizie în zona perineului. Acesta le-ar fi declarat anchetatorilor că au ales acest tip de naștere pentru că nu au încredere în sistemul de sănătate din România.
Chiar dacă nașterea acasă nu este reglementată în țara noastră, ea este prezentată ca o opțiune viabilă chiar și pe site-urile unor spitale private în condițiile unei sarcini normale, fără riscuri. Ea este prezentată ca o opțiune pentru femeile care doresc să evite cezariana, anestezia sau alte intervenții, dacă doresc să fie înconjurate de familie și prieteni, cu mai multă libertate de mișcare și pentru cele care-și doresc să se bucure de confortul casei și de locuri familiale.
Deși în aceste cazuri sunt prezentate și riscurile unei astfel de alegeri, ca și situațiile în care gravidele nu ar trebui să aleagă o naștere acasă, totuși unele spitale private au publicat un ghid practic, care cuprinde o listă cu instrumentele de care moașa va avea nevoie în ziua nașterii. La fel, există tot în țara noastră o mișcare și diverse organizații care susțin introducerea unei legislații pentru a permite nașterile de acasă, cu mesajul cum că „studiile arată că pentru o femeie cu sarcina normală, nașterea acasă este tot atât de sigură ca și nașterea în spital”.
Medicii ginecologi din țara noastră sunt însă împotriva nașterilor acasă, și susțin că, în realitate, riscurile asociate într-un astfel de caz sunt de patru ori mai mari decât în cazul unei nașteri în spital. Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi este de părere că în cazul unei nașteri de acasă riscurile sunt ridicate și în condițiile unei sarcini normale, fără probleme.
„Riscurile la o naștere naturală, la o persoană tânără, fără nicio patologie asociată, întotdeauna sunt foarte mari pentru că vorbim de riscuri materne și riscuri neonatale, riscuri fetale. Din nefericire, se întâmplă de foarte multe ori ca suferința fetală care se constantă în cursul sarcinii nu poate fi depistată și corectată în cazul unei nașteri la domiciliu. De foarte multe ori fătul moare pe parcursul travaliului pentru că nu există o monitorizare corectă.
Cazul dramatic de la Piatra Neamț a fost cauzat de o hemoragie masivă survenită după naștere, postpartum. Și această hemoragie în postpartum este principala cauză de deces la nivel mondial. Sunt mai multe cauze importante pentru această hemoragie după o naștere, dar se moare frecvent pentru că există aceste complicații. Doamna respectivă a avut 42 de ani, deci un uter nu cu calitățile pe care le are o femeie de 20 sau 30 de ani, având și trombofilie – deci toate elementele astea defavorabile prin care s-a ajuns la această tragedie”, a declarat medicul Mircea Onofriescu.
Sursa FANATIK
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!