ISTORIE

Calendar istoric 22 mai. 1960, în Chile avea loc cutremur de 9,5 pe scară Richter, cel mai puternic seism de pe suprafaţă Pământului

Tot într-o zi de 22 mai, în 1570, germanul Abraham Ortellius publică primul atlas geografic, care conţinea 70 de hărţi.

1841, americanul Henry Kennedy din Philadelphia patentă primul şezlong, un obiect a cărui comercializare va fi interzisă după numai un an, pe motiv că încuraja lenea şi trândăvia.

1892, pe 22 mai, un dentist din New London inventa tubul pentru pastă de dinţi, vândută până atunci în vase de sticlă. Americanul copiase modelul recipientelor pentru vopselele în ulei, doar că umpluse tuburile cu pastă de dinţi.

La dată de 22 mai 1933, în Scoţia, monstrul din Loch Ness îşi făcea apariţia pentru prima oară. Botezată de localnici Nessie, ciudată creatură este considerată de specialişti un animal care nu face parte din nicio familie sau specie. Evidenţele despre existenţa acestui animal sunt alcătuite din câteva fotografii şi înregistrări, dar nu au fost descoperite până astăzi schelete, urme, exemplare vii sau ţesuturi.

Tot într-o zi de 22 mai, în 1948, guvernul Petru Groza îi retrăgea cetăţenia regelui Mihai I şi altor membri ai familiei regale. În acelaşi an, în exil, Mihai I s-a căsătorit cu Prinţesă Ana de Bourbon-Parma, cu care are cinci fiice. Au trăit la început în Marea Britanie, ulterior s-au mutat în Elveţia. În 1997, fostului rege Mihai i s-a redat cetăţenia română.

1958, Jerry Lee Lewis ajungea pe aeroportul Heathrow din Londra la braţul proaspetei sale soţii (şi verişoara să în acelaşi timp), Myra, în vârstă de numai 14 ani. Deşi fusese avertizat să nu răspundă la întrebări legate de viaţă să privată, Jerry Lee Lewis a răspuns la absolut toate întrebările jurnaliştilor. Că urmare a articolelor apărute a două zi în presă, în care accentul era pus pe controversată să căsnicie, 34 din cele 37 de spectacole pe care urmă să le susţină în Marea Britanie au fost anulate.

Pe 22 mai 1960, în Chile avea loc un cutremur de 9,5 pe scară Richter, cel mai puternic seism înregistrat vreodată pe suprafaţă Pământului. Cele trei valuri tsunami care au traversat Pacificul au curăţat în totalitate oraşul Valdivia şi portul Montt, din Oceanul Pacific. Peste 1.650 de morţi, 3.000 de răniţi, 2 milioane de case distruse şi pagube de peste 600 de milioade de dolari a fost bilanţul colapsului resimţit în Hawaii, Japonia şi arhipeleagul Filipine.

În 1986, pe 22 mai, Sylvester Stallone semna un contract prin care se obligă să joace în 10 filme în următorii 6 ani şi devenea cel mai bogat actor de la Hollywood, primind 15 milioane de dolari pentru fiecare film.

Pe dată de 22 mai 2004, prinţul moştenitor Felipe al Spaniei se căsătorea cu fosta prezentatoare de televiziune Letizia Ortiz Rocasolano, în cadrul unei ceremonii somptuoase. Cei doi au deja două fete, Prinţesele Leonor şi Sofia de Borbon, a două şi a treia în ordinea succesiunii la tronul Spaniei, după tatăl lor.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button