EXTERNE

EXCLUSIV: 167 de spioni ruși deconspirați cu ajutorul informațiilor publice în Europa

Agenția ucraineană de informații cu sursă deschisă (OSINT) Molfar, a făcut publice datele a 167 de persoane despre care spune că sunt angajați ai serviciului de informații externe al Federației Ruse. Datele indică faptul că majoritatea rețelelor de spionaj din țările occidentale foloseau o acoperire diplomatică, cunoscută în limbajul spionilor sub numele de „acoperire oficială”.

Pentru a evita suspiciunile, spionii ruși și-au luat slujbe cu ziua la ambasade, au lucrat ca jurnaliști și au obținut locuri de muncă în organizații culturale pentru a servi drept acoperire pentru adevăratul lor scop: să se infiltreze în organizații pentru a răspândi dezinformarea despre Ucraina înainte de invazia la scară largă.

Potrivit lui Artem Starosiek, directorul executiv al agenției Molfar OSINT, descoperirea identităților spionilor de top ai Rusiei a început cu un pont: cineva a predat o bază de date cu angajați probabili ai Serviciului rus de informații externe.

Starosiek a explicat că, deși spionii operau sub acoperirea secretului, „unele lucruri nu pot fi ascunse nici măcar de către spioni. Mai ales, atunci când trebuie să desfășoare cel puțin unele activități publice în timp ce acționează ca diplomați”.

Suspiciunile s-au transformat în confirmări, întrucât Molfar a reușit să localizeze numerele de telefon ale presupușilor spioni și să le verifice, cu ajutorul unor roboți, în Telegram. Acolo, detectivii au acționat rapid pentru a localiza alte baze de date, atât publice, cât și private, care să permită confirmarea ulterioară a poveștii.

Combaterea spionilor ruși din Europa este esențială pentru Ucraina, explică Starosiek, deoarece aceștia au fost agenți trimiși să acționeze ca destabilizatori în „țările lor gazdă și la nivel internațional”.

Spionii pot părea altfel normali, cum ar fi în cazul lui Georgii Mikhno, care deține rangul de ambasador și care a absolvit Academia Diplomatică a Rusiei și prestigioasa Universitate de Stat Lomonosov din Moscova. Cu toate acestea, ambasadorul era mai mult decât atât, întrucât Mikhno este, de asemenea, ofițer al Direcției „A” a Serviciului de Informații Externe al Rusiei, unde a condus Departamentul pentru Cooperare Pan-Europeană.

În timp ce lucra ca diplomat, Mikhno a fost membru al delegației ruse la Consiliul Europei de la Strasbourg, Franța, iar mai târziu a fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la organizațiile internaționale din Viena, Austria. În diferite perioade, a fost șeful unei divizii din cadrul Departamentului pentru cooperare paneuropeană și director adjunct al Departamentului pentru noi provocări și amenințări al Ministerului rus de Externe.

Anterior, Mikhno a lucrat la misiunea rusă la ONU din New York, unde Rusia deține un loc în Consiliul de Securitate. Astăzi, datorită rolului de lider la ONU, Rusia poate bloca investigații în lucruri precum răpirea copiilor ucraineni, spune Starosiek.

„Oamenii din întreaga lume trebuie să realizeze că această problemă nu este doar despre subminarea credibilității Ucrainei în rândul aliaților noștri. Această problemă este mult mai profundă”, explică Starosiek.

„Impactul Rusiei va atinge din ce în ce mai multe țări, schimbând nu doar politica lor, ci și securitatea națională”.

Andrei Grebenshchikov, un angajat al departamentului „A” al Serviciului rus de informații externe, care a lucrat sub acoperire diplomatică în calitate de prim-secretar al Ambasadei Rusiei la New York, este un alt spion a cărui acoperire a fost descoperită de experții OSINT.

Fără a utiliza rețelele de socializare, ci fișiere și baze de date disponibile public, Molfar a reușit să stabilească faptul că Grebenshchikov a fost primul secretar al Diviziei de dezarmare multilaterală din cadrul Departamentului pentru neproliferare și dezarmare, înainte de a fi al doilea secretar al Secției politice a Ambasadei Rusiei în Canada.

În timp ce se afla la Ottawa, spionul s-a angajat în activități de propagandă, inclusiv prin scrierea unui articol pentru The Globe and Mail intitulat „Cooperați cu Rusia pentru a pune capăt crizei din Ucraina”, care încerca să prezinte invazia Rusiei ca fiind vina Ucrainei și se referea la anexarea Crimeei ca fiind o simplă „reunificare”.

Cercetările pentru a confirma că acești oameni erau, de fapt, spioni ruși, au ajuns la un crescendo care a confirmat suspiciunile lui Molfar: O bază de date cu statele de plată ale SVR-ului rusesc care arăta că suspecții primiseră, de fapt, salarii de la serviciul rus de informații externe.

„Prin această investigație, urmărim să reducem influența Rusiei în întreaga lume. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de mass-media”, subliniază Starosiek.

„Astfel, vom continua să desfășurăm investigații care să acopere dușmanii Ucrainei și să demonstreze crimele de război ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei”.

Sursa Kyivpost

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button