Un atac de panică este un atac de anxietate sever care apare brusc. Această afecțiune este adesea însoțită de simptome somatice semnificative: palpitații, amețeli, senzație de slăbiciune sau amorțeală la nivelul membrelor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 264 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de atacuri de panică. Altfel spus, atacurile de panică afectează 3,6% din populația lumii.
Potrivit statisticilor, una din 20 de persoane suferă din când în când de atacuri de panică. Tinerii (20-30 de ani) suferă mai des de atacuri de panică decât persoanele mai în vârstă, iar femeile mai des decât bărbații.
Mecanismul exact prin care apar atacurile de panică nu a fost încă identificat. Majoritatea medicilor atribuie simptomele eliberării bruște în sânge a hormonilor de stres adrenalină și noradrenalină. Ca urmare, organismul intră în modul „luptă sau fugi” și își mobilizează toate forțele. Pulsul și tensiunea arterială cresc, respirația devine mai rapidă și există un puternic sentiment de anxietate care nu poate fi suprimat prin voință.
Atacurile provoacă o teamă atât de intensă încât pacientul trăiește în așteptarea unui nou val de panică. Dacă afecțiunile se repetă, ele pot duce la nevroze grave și depresie, subjugând complet viața persoanei. Ajutorul în timp util din partea specialiștilor face posibilă, dacă nu eliminarea completă a atacurilor, cel puțin reducerea frecvenței acestora și învățarea unor abilități de autoajutorare în timpul atacurilor de panică.
Care sunt pericolele atacurilor de panică
Atacurile de panică în sine nu sunt periculoase pentru organism, mai ales dacă persoana nu suferă de nicio boală cronică. Cu toate acestea, în timpul unui atac de panică, persoana pierde contactul cu realitatea și se poate comporta necorespunzător. Amețeala și dezorientarea pot duce la căderi și răniri, sau atacurile de panică în timpul condusului pot provoca un accident de mașină.
Recurența frecventă a atacurilor perturbă viața de zi cu zi și duce la tulburări psihice, mai ales dacă persoana nu este susținută de alte persoane. Depresia, apatia și sentimentele de inferioritate însoțesc adesea persoanele care suferă de atacuri de panică.
Tratament
Tratamentul atacurilor de panică necesită colaborarea unui psihoterapeut/psihiatru și a unui neurolog, precum și o combinație de medicație și psihoterapie. Dacă este necesar, metodele clasice pot fi completate cu fitoterapie și fizioterapie. Selectarea terapiei ține cont de:
circumstanțele și simptomele atacurilor de panică;
comorbiditățile;
caracteristicile individuale ale pacientului.
Tratamentul psihoterapeutic
Tehnicile psihoterapeutice pentru tratarea atacurilor de panică includ:
Terapia cognitiv-comportamentală: vizează schimbarea percepției pacientului asupra atacurilor de panică și a comportamentului său în timpul acestora; cursurile de combatere a anxietății sunt eficiente cu un minim de 8-10 ședințe;
psihanaliza: căutarea cauzelor creșterii anxietății: traume psiho-emoționale, emoții reținute etc;
psihoterapia orientată spre corp: predarea tehnicilor de relaxare și de control al respirației pentru a reduce nivelul de anxietate în timpul unui atac;
ședințe de familie: ședințe terapeutice cu membrii familiei pentru a ajuta în cazul atacului și pentru a crea un mediu de susținere la domiciliu;
identificarea nevoilor nesatisfăcute și restabilirea echilibrului psihologic.
Cum să te comporți în timpul unui atac pentru a-i reduce intensitatea
Adesea, un atac de panică apare în continuare în ciuda terapiei. În acest caz, se recomandă următoarele tactici:
îndepărtați-vă de fluxul de trecători și de șosea dacă atacul are loc într-un loc aglomerat;
luați medicamente de urgență, dacă sunt prescrise de un medic;
direcționați atenția de la senzația din încăpere către mediul înconjurător: încercați să spuneți ce aveți în fața ochilor și rețineți principalele caracteristici ale obiectului în cauză (culoare, material etc.)
concentrați-vă asupra sunetelor și senzațiilor fizice și enumerați-le în minte;
controlați-vă respirația: aceasta trebuie să fie uniformă, lentă și profundă; inspirați și expirați timp de cel puțin 4 secunde pentru fiecare fază;
faceți față hiperventilației și supraoxigenării prin respirație într-un sac sau balon;
relaxați pe rând mușchii încordați;
faceți ceva care necesită concentrare, cum ar fi un joc simplu pe un smartphone: concentrarea asupra procesului ajută la reducerea nivelului de emoție.
În cazul în care un atac de panică apare la o persoană dragă, este important să o țineți în siguranță și, dacă este posibil, să o duceți într-un loc liniștit. Atacul va trece de la sine în 10-30 de minute.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!