Cele nouă țări est-europene din Grupul celor Nouă de la București (Slovacia, Polonia, Cehia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Estonia, România și Letonia) speră ca la următorul summit NATO să nu se rezume la cuvinte de susținere pentru aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Acest lucru a fost raportat de FREEDOM cu referire la Vocea Americii.
Țările din flancul estic al NATO se așteaptă ca summitul alianței din 11-12 iulie de la Vilnius să stabilească o cale mai clară pentru ca Ucraina să devină membră după ce războiul Rusiei din Ucraina se va încheia. Reprezentanții celor nouă țări est-europene din „Nouă de la București” la summitul de la Bratislava au declarat.
„Ne așteptăm ca la Vilnius să ridicăm relațiile noastre politice cu Ucraina la un nou nivel și să lansăm un nou mecanism politic care va duce la aderarea Ucrainei la NATO de îndată ce condițiile o vor permite”, au declarat cei nouă de la București într-o declarație comună.
Președinții țărilor din estul NATO, dintre care majoritatea se învecinează cu Ucraina sau cu Rusia, s-au întâlnit marți cu secretarul general Jens Stoltenberg, într-un semn de sprijin suplimentar pentru apropierea Ucrainei de NATO.
„Suntem în favoarea consolidării relațiilor cu Ucraina în ceea ce privește asistența practică concretă, dar suntem, de asemenea, în favoarea apropierii de Ucraina. Nu vedem această extindere ca pe o intruziune a NATO în Rusia”, a declarat președintele slovac Zuzana Chaputova în timpul unei teleconferințe.
Potrivit președintelui slovac, membrii NATO sunt cei care vor primi garanții că Rusia nu va încerca să cucerească alte țări vecine.
Aliații NATO nu reușesc încă să ajungă la un acord cu privire la viteza unei eventuale aderări a Ucrainei la alianță. De asemenea, Ucraina admite că până la încheierea războiului este puțin probabil ca țara să adere la NATO.
Țările de pe flancul estic al NATO – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia – cunoscute sub numele de „Cei nouă de la București” se numără printre cei mai loiali aliați ai Ucrainei.
Însă unele țări NATO se tem că această mișcare pripită ar putea aduce alianța mai aproape de o confruntare directă cu Rusia, iar președintele ungar Katalin Nowak a avertizat împotriva „promisiunilor nerealiste”.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat reporterilor că, deși cele nouă țări din Europa de Est susțin în unanimitate aderarea Ucrainei la NATO, obținerea sprijinului din partea altor aliați NATO a fost „problematică”.
„În săptămânile rămase, trebuie să găsim o modalitate de a face un mare pas înainte și de a nu dezamăgi așteptările Ucrainei și ale susținătorilor săi, Nu va fi suficient să reiterăm că ușa NATO este deschisă”, a precizat Nauseda.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!