Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ACTUALITATE

Peisajul electoral: PSD se erodează, AUR crește, PNL se scufundă în ape tulburi

Peisajul electoral la momentul schimbării premierului de la PNL spre PSD arată după cum urmează:

PSD 30%, pe primul loc. Un partid mult timp demonizat de către președintele Iohannis, în toamna lui 2021 a beneficiat de o reevaluare drastică din partea acestuia, fiind redefinit drept responsabil și necesar și invitat la guvernare.

La momentul acela, PSD a beneficiat de o gură de aer. De o creștere bruscă de procente în sondaje specifică învingătorului – în literatura de specialitate efectul se cunoaște sub numele de bandwagon effect. Drept pentru care în toamna lui 2021 PSD a sărit binișor peste 40%.

Drept urmare, din 2021 încoace, PSD a avut de unde să scadă ca urmare a erodării inevitabile cît timp ești la guvernare. În acești aproape doi ani, PSD s-a erodat de la peste 40% la 30%.

Ce va fi de aici înainte? Va contabiliza Ciolacu nemulțumirea populară precum au făcut-o pînă acum diverșii premieri PNL, Orban, Cîțu, Ciucă, să scadă clar sub pragul simbolic de 30%, să își vadă întîietatea amenințată de AUR?

Sau va reuși să neutralizeze criticile și să guverneze decent, sau măcar mai bine decît premierii PNL de pînă acum, să dea cu bani în populație înspre pregătirea anului electoral 2024, și să își păstreze respectabilul nivel de 30% și prima poziție pe eșichierul politic al României?

Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor (o butadă din legile lui Murphy care îmi place la nebunie).

AUR 22%, pe locul doi. Greva profesorilor a remobilizat electoratul AUR și l-a adus înapoi la vot, în bazinul de Likely Voters.

Drept urmare, AUR a sărit înapoi peste pragul de 20% și s-a instalat confortabil în poziția a doua, semnificativ peste din ce în ce mai perdantul PNL. AUR este în creștere, își consolidează pe zi ce trece bazinul electoral lărgit.

Pe de altă parte, AUR este de departe partidul cu votanții cei mai fluctuanți, care reacționează la evenimente, ca mai apoi, între ele, în pauzele de intensitate comunicațională, să se desumfle și sâ iasă din nou din bazinul de Likely Voters.

Cum va evolua AUR în viitor? Va reuși să capitalizeze și mai bine decît pînă acum tensiunea populară și să se consolideze drept al doilea partid al României, clar peste 20%, sau cine știe, dacă PSD nu guvernează cum trebuie, poate chiar primul?

Sau va prezenta în continuare evoluții în zig-zag, cu mobilizare doar la evenimente și fără consolidare ideologică?

Nu știm. Vom vedea. Predicția e dificilă, mai ales atunci cînd se referă la viitor.

PNL 15, pe locul trei. Vai vai vai și vai de mine. O prăbușire spectaculoasă, demnă de un dans al lui Zorba pe plajă, cînd i-a căzut funicularul cu bușteni cu tot.

PNL a reușit în ultima perioadă (pardon: pereoadă) contraperformanța să se transforme din primul partid al țării, în siajul unui majestuos președinte proaspăt reales, în ditamai cotoroaga ce prezintă găuri pe toate părțile și pierde voturi prin toate găurile.

Instalat confortabil de ceva vreme, de ceva sondaje pe locul trei, mult sub pragul simbolic de 20% și într-o scădere bine definită, aproape catastrofală, deja PNL este la egalitate cu locotenentul său ideologic USR (cel mai recent procent USR, 14%). Ce mi-e 15%, ce mi-e 14%, amîndouă sînt cam pe acolo. Singura diferență e că USR e constant, în timp ce PNL e pe un trend bine definit de scădere.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button