Tunderea florilor, ca și a altor plante, stimulează creșterea acestora și previne sau limitează bolile. Tunderea plantelor perene este o parte importantă a culturii plantelor. Explicăm ce plante au nevoie de tăiere după înflorire și care este cel mai bun moment pentru a face acest lucru.
Merișor
Dacă și când trebuie să vă tăiați copăceii depinde de scopul pentru care îi cultivați. Dacă este cultivat pentru fructe de pădure, tăiați-l la sfârșitul toamnei sau primăvara pentru a îndepărta ramurile uscate. Dacă afinul este cultivat pentru decorare, gard viu sau pentru o formă complexă, tufa trebuie tăiată după înflorire. În acest moment, planta poate fi doar ușor tăiată. Pentru a tăia drastic bostanul, așteptați până la sfârșitul perioadei de fructificare.
Hortensia
Trebuie să aveți grijă cu hortensiile, deoarece tăierea lor necesită cunoștințe și îndemânare. Chiar și grădinarul mai neexperimentat poate îndepărta florile ofilite. Hortensiile din prima grupă de tăiere – Toate hortensiile din clasele de frunze rotunde, degete și frunze spinoase, Sargent, stejar și pețiol – își dezvoltă mugurii florali la capetele lăstarilor din anul trecut. Prin urmare, acestea trebuie tăiate foarte atent primăvara, când mugurii sunt umflați. Pe de altă parte, hortensiile din grupa a doua de tundere, hortensiile în ciorchine și paniculate care produc tulpini pe lăstarii din anul în curs pot fi tăiate după înflorire.
Iris
Florile uscate și, de asemenea, tulpinile moarte ale irisului trebuie îndepărtate imediat după înflorire. Nu numai că strică aspectul patului de flori, dar pot fi și un teren propice pentru boli. Tăiați tulpinile de flori la o înălțime de 2,5 cm de la rădăcină, îndepărtați frunzele uscate și deteriorate și lăsați-le pe cele sănătoase toamna. Iar dacă hrăniți și udați irișii după înflorire, unii, cum ar fi irișii bărboși, pot înflori spre sfârșitul sezonului.
Lavanda
Lavanda poate fi tăiată suficient de des pentru a forma tufe bine conturate și pentru a o încuraja să înflorească și să încolțească. Odată ce lavanda a înflorit și majoritatea mugurilor sunt în plină floare, tulpinile de flori sunt îndepărtate, iar mugurii sunt tăiați cu cca. 5-7 cm pentru a încuraja o a doua înflorire. La sfârșitul sezonului, se taie din nou, lăsând doar 4-5 muguri verzi.
Peonii
După înflorire, se taie tulpinile cu petale moarte și pete de crin. De preferință, faceți acest lucru înainte ca tufa să fie epuizată și tăiați florile ofilite pe măsură ce apar. Nu îndepărtați tulpina de la rădăcină, ci lăsați-o la înălțimea a 3-4 frunze. Peonii se taie definitiv în septembrie, dar pe tot parcursul verii trebuie îndepărtate frunzele care prezintă semne de boală.
Rozmarin
Acest arbust cu frunze parfumate și flori albastre este cultivat atât în straturile de flori, cât și în grădinile de legume. Este de înțeles că verdele este cules în mod regulat în scopuri culinare, dar florile nu sunt atât de simple. Trebuie să le îndepărtați la începutul verii, imediat după ce înfloresc, tăind întreaga tulpină a florilor. În cazul în care tufele de rozmarin sunt mature și foarte crescute, ar trebui, de asemenea, să fie tăiate la începutul primăverii. În acest caz, îndepărtați lăstarii slabi și atrofiați și întineriți plantele prea crescute prin scurtarea tuturor ramurilor la jumătate.
Trandafiri
Îndepărtarea la timp a florilor uscate permite trandafirilor să stocheze energie fără să o irosească pentru a produce fructe. La trandafirii care formează mai mulți muguri pe aceeași tulpină, se taie tot buchetul de deasupra penta-limbului superior. În cazul trandafirilor hibrizi de ceai, lăstarii se taie aproape complet, lăsând doar 3-4 frunze deasupra nivelului solului. Pentru trandafirii rambler, se îndepărtează tulpinile până la prima frunză după înflorire.
Liliac
După ce arbustul a terminat de înflorit, tăiați cu grijă perii uscați cu o pereche de foarfece de grădină, având grijă să nu deteriorați ramurile. Îndepărtați orice subarboret care îngroașă lăstarii subțiri, dar lăsați tunderea pentru toamnă sau la începutul primăverii viitoare.
Forsythia
Puteți și ar trebui să tăiați trandafirii după ce înfloresc, dacă sunt sănătoși și tunși în mod regulat. Dacă, în schimb, sunt prea mari, îmbătrâniți și îngroșați, trebuie tunși la începutul primăverii, când încă nu sunt flori și frunze, iar mijlocul forsythiei este clar vizibil.
Gutui japonez
Florile de primăvară ale gutuiului japonez nu vor lăsa indiferenți niciun grădinar. Dacă cultivați copăcei doar ca o cultură ornamentală, aceștia trebuie tăiați după ce înfloresc. Ramurile vechi se îndepărtează la nivelul solului, astfel încât tufa să nu se aglomereze, iar lăstarii laterali se scurtează prin îndepărtarea părților înflorite.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!