Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SOCIAL

Cât costă cartofii noi. Producătorii profită de cerere și au mărit prețul

Fragezi și dulci, cartofii noi crescuți în câmp au ajuns în piețe, dar au un preț surprinzător de mare pentru cumpărători, 6 lei kilogramul. „Asta, pentru că producția este mai mică”, se scuză cultivatorii.

Aceştia invocă o primăvară rece, cu îngheț, apoi, secetă. Din toată recolta o bună parte va merge la export.

Prăjiți, copți sau natur – cartofii timpurii sunt apreciaţi de noi toţi, doar că în restaurante, o porție costă între 10 și 20 de lei. Depinde ce mai au pe lângă ei.

Marfa este scumpă pentru că producția este mică anul acesta, spun cultivatorii din Lungulețu – Dâmbovița, regiune cunoscută pentru producția de cartofi timpurii.

Emil Ghiță, producător cartofi: „La jumătate față de anul trecut, în jur de 20 de tone pe hectar.”

Cleonic Sucaciu, președinte Federația „Cartoful”: „Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed.”

Silvia Nicolae este de la 4 dimineața pe câmp. Recoltează cartofi care vor fi trimiși în Ucraina.

Silvia Nicolae, producător cartofi: „Vin din afară, asta este important, vine Ucraina, vine Rusia, vine Turcia, Franța și din Dubai, da avem comenzi și din Dubai. Ne pune banii în cont sau cash.”

La așa cerere, fermierii au plusat şi ei. Cer între un leu și jumătate și doi lei pe kilogram.

Niculae Nedelcu, producător cartofi: „Ne mai ajută nițel prețul, acu e bunicel, că ne-a mai săltat nițel. Acu un an, pe timpul ăsta, era 40 de bani, 30 de bani.”

Anul acesta, au fost însămânțate cu cartofi timpurii pentru consum 7.000 de hectare, majoritatea în Dâmbovița, dar și în Constanța, Dolj, Tulcea, Timiș și Arad, unde clima este mai blândă. Este o suprafață mai mică decât până acum, deși Ministerul Agriculturii oferă un ajutor de minimis pentru cultivarea cartofilor, de 200 de euro la hectar. Fermierii spun însă că sumă e mică iar birocrația mare, așa că nu s-au înghesuit să ia banii.  

Sursa: Pro TV

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button