Curtea de Conturi a României a devenit în ultimii ani o enclavă politică pesedistă condusă cu mână de fier și dictate politice din Kiseleff 10 de la sediul PSD. O instituție esențială a statului român a fost infestată de cozile de topor politice care în loc să lase profesioniștii să își facă treaba, încearcă să deturneze activitatea Curții.
Ceea ce se întâmplă în aceste zile chiar sub ochii noștri la Curtea de Conturi reprezintă cea mai vie dovadă a impactului năucitor pe care politicul îl poate avea asupra unei instituții de bază. Auditorii publici externi sunt siderați de modul în care Președintele Curții de Conturi, domnul Busuioc, încearcă să deturneze activitatea acesteia. Sub masca unei digitalizări a activității Curții, prin introducerea unui soft de urmărire a fluxurilor de informații și de arhivare a actelor, domnul Busuioc schimbă regulamentul de organizare și desfășurare a activităților specifice, lăsând în derizoriu rezolvarea petițiilor de la români, a autosesizării din presă a auditorilor și alegerea unor elemente de auditat pe baza experienței și a raționamentului profesional al acestora.
Această schimbare înseamnă că auditorii vor fi nevoiți să acționeze doar pe baza unor algoritmi statistici, fără a mai avea posibilitatea de a se baza pe experiența lor și pe gândirea lor așa cum le dictează legea și standardele internaționale de audit. Acest lucru va face ca auditorii să devină niște roboți care vor acționa doar pe placul politicului, fără a mai putea sesiza și indrepta abaterile de la legalitate văzute în misiunile lor, așteptând introducerea în misiuni separate (de audit financiar, de control sau de misiune de audit al performanței) a acestor probleme ale instituțiilor apărute în desfășurarea activității lor. Acest fapt tergiversează și mai mult rezolvarea acestora cu impact de reducere semnificativă a efectelor activității Curții de Conturi în viața cetățeanului de rând, dar mai ales în efectele unei guvernări neconforme.
De asemenea, se lucrează de zor la schimbarea Legii Curții de Conturi 94/1992, singura lege bună care a mai rămas în picioare, lucru afirmat chiar de specialiștii din cadrul instituției, cu obiective clare și noțiuni de control al patrimoniului și banului public. Această lege trebuie protejată, deoarece schimbarea ei ar însemna că auditorii vor fi nevoiți să acționeze doar ca niște roboți conduși de algoritmi statistici, la comanda politicului. Cu alte cuvinte, Curtea de Conturi ar fi dependentă de activitatea Guvernului pentru a exista și nicidecum aceasta să fie obligată a fi auditată de Curtea de Conturi în calitatea ei de instituție constituțională. Asta înseamnă să pui căruța înaintea cailor – ceea ce se și întâmplă chiar acum în Curtea de Conturi.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!