Unele plante tropicale au nevoie de mamifere pentru a-și răspândi semințele. Iar acestea conțin mai mult alcool decât fructele destinate păsărilor. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Calgary, Canada, după ce au studiat peste 70 de plante din pădurile din Costa Rica.
Cercetătorii au împărțit eșantioanele în trei grupe:
fructe viu colorate și mici, destinate păsărilor, care mănâncă pulpa și împrăștie semințele prin vecinătate;
fructe mai mari și mai puțin vizibile, pe care le consumă mamiferele;
și un grup mixt.
Oamenii de știință au plasat toate probele în saci de plastic și apoi au măsurat cantitatea de etanol care s-a acumulat în vaporii umezi. S-a dovedit că alcoolul se afla în 78% din fructe, grupul mamiferelor având un conținut mult mai mare decât toate celelalte.
Concentrația maximă de etanol – 1,5 % – a fost găsită în prunele jamaicane.
Prună jamaicană
Dar nu este vorba că animalele sunt mai atrase de alcool decât păsările. Doar că, în timp ce păsările se bazează mai mult pe vedere, mamiferele se bazează pe simțul mirosului. Aroma alcoolului le semnalează că fructul este plin de zaharuri nutritive.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!