Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SĂNĂTATE

Îți menține inima sănătoasă și pielea frumoasă: beneficiile coacazelor

Vara este sezonul fructelor coapte, al legumelor și al fructelor de pădure, iar toate aceste produse proaspete au multe beneficii pentru sănătate. Mai devreme v-am povestit despre beneficiile dovleceilor, iar acum vom aborda beneficiile pentru sănătate ale coacăzelor.

Boabele de coacăză sunt pomușoare nutritive, cu un conținut scăzut de calorii (44 kcal la 100 g). Conține fibre, care dau o senzație de sațietate și ajută la controlul greutății. De asemenea, coacăzele conțin vitamine, oligoelemente importante și antioxidanți, cum ar fi fenoli și flavonoide.

100 de grame (g) de coacăze crude conțin 4,3 g de fibre, 27,7 mg de vitamina C (aproximativ 40% din valoarea zilnică) și vitaminele B5, B6, cupru, mangan și potasiu.

Beneficii pentru piele
Fitonutrienții naturali care se găsesc în coacăze pot fi buni pentru piele. Un studiu de laborator din 2016 a arătat că fructele de cătină au activitate antioxidantă, ajutând la întărirea colagenului, care este direct legat de o piele tânără și fermă.

Deoarece coacăzele conțin vitamina C și alți antioxidanți, producătorii folosesc extractul lor în produsele pentru piele, inclusiv în creme și seruri.

Reducerea stresului oxidativ
Boabele de cătină conțin mai mulți compuși antioxidanți, inclusiv antociani, flavonoide și acizi fenolici. Aceste substanțe pot juca un rol vital în prevenirea bolilor cronice prin contracararea proceselor de stres oxidativ și a inflamației cronice din organism.

Oamenii de știință au legat stresul oxidativ de dezvoltarea multor boli, inclusiv cancerul, diabetul, problemele cardiovasculare, artrita, bolile renale și oculare.

Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt legate de diabetul de tip 2, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, demența și multe alte boli. Coacăzele au mai multe proprietăți care pot ajuta la menținerea acestuia sub control. În primul rând, sunt bogate în fibre, care încetinesc absorbția zahărului în fluxul sanguin, prevenind astfel vârfurile de insulină.

Cercetătorii au descoperit că extractul de cătină se leagă de enzimele speciale din intestinul subțire, împiedicându-le să mute zahărul din intestin în sânge. Coacăzele conțin, de asemenea, acid clorogenic, care poate încetini absorbția carbohidraților și poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge după consumul de alimente bogate în amidon.

Protejează inima și vasele de sânge
Urmarea unei diete bogate în fructe de pădure a fost legată de un risc mai mic de boli de inimă. Boabele de cătină conțin mulți nutrienți care promovează sănătatea inimii, inclusiv antioxidanți și potasiu.

Antioxidanții îmbunătățesc sănătatea inimii prin prevenirea oxidării colesterolului „rău” din sânge. În plus, fitonutrienții, cum ar fi flavonolii și antocianii, ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge. Potasiul din coacăze este, de asemenea, esențial pentru o bună sănătate a vaselor de sânge. Acesta ajută la menținerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale normale.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button